Acest site utilizeaza cookie pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare si a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "Sunt de acord" accepţi utilizarea modulelor cookie.ECDL

ECDL

Centrul C.N.I. "GRIGORE MOISIL" este Centru de Testare Acreditat ECDL.

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit standard de certificare a abilităților de utilizare a computerului, recunoscut la nivel internaţional.
Permisul ECDL este folosit şi recunoscut în 150 de țări  de către companii de renume, în administraţie sau de instituţii de învăţământ de prestigiu. În afara Europei, programul este denumit International Computer Driving Licence (ICDL).

Valabilitatea Permisului ECDL
Permisul ECDL obţinut în România este valabil în oricare dintre cele 150 de ţări din întreaga lume în care este recunoscut standardul ECDL/ICDL.
Permisul ECDL nu are limită de valabilitate în timp, competențele digitale fiind certificate pe viață, în conformitate cu programele analitice aferente fiecărui modul, aflate în vigoare la momentul susținerii examinării.

Cui se adresează certificările ECDL?
Certificările ECDL se adresează oricărei persoane care are nevoie și dorește să își certifice la standard recunoscut internațional abilitățile de utilizare a computerului.
Nu există limită de vârstă pentru înscrierea în programul de certificare ECDL.
Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificărilor ECDL.

Flexibilitate

ECDL oferă un program de certificare flexibil cu ECDL PROFIL. Acesta permite candidaților să își construiască un profil de module ECDL în funcție de propriile nevoi. În acest fel, este posibilă certificarea exact pe competențele pe care un anumit job sau program de studiu le cere.

Învatare pe întreg parcursul vietii

Certificarea ECDL este pentru întreaga viată: nu expiră niciodată. Profilul ECDL poate fi construit de-a lungul timpului, pe măsură ce un candidat dorește să își actualizeze competențele, să țină pasul cu tehnologia sau atunci când sunt dezvoltate noi module ECDL.

ECDL încurajează învățarea pe întreg parcursul vieții și dezvoltarea continuă a competențelor digitale.

Avantaje ECDL

  • Elevii care dețin Permisul ECDL își pot echivala proba de Competențe digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat Naţional.

Programa pentru obținerea Permisului ECDL corespunde materiei pe care elevii de liceu o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară pentru clasele a IX-a și a X-a. Astfel, liceenii pot să se pregăteasca chiar în cadrul orelor de la școală pentru obținerea unei certificări cu recunoaștere internațională. Având deja Permisul ECDL, elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competențe digitale de la Bacalaureat.

  • ECDL deschide noi oportunităţi pentru a obţine o bursă în străinătate.
  • Studenții își pot echivala diverse cursuri de informatică sau birotică cu Permisul ECDL la anumite universități.

În România, până în prezent au fost acreditate ca centre de testare ECDL universităţi precum: SNSPA București, ASE Bucureşti – CDIMM, Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea „Gheorghe Asachi” Iaşi, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea București - Departamentul de Învățământ la Distanță – CREDIS.

  • Un CV este 100% complet cu ECDL

Permisul ECDL deschide noi oportunităţi pentru a obţine un loc de muncă mai bun, îmbunătăţeste perspectivele de promovare în carieră și scade probabilitatea de a pierde o ofertă de serviciu.

  • Cadrele didactice din învățământul preuniversitar care dețin Permisul ECDL pot beneficia de credite profesionale transferabile.

Module ECDL

 Module

Conform http://www.ecdl.ro/articol/module-noul-ecdl_54.html#page

Schema de certificare conform programului ECDL

Certificari

Conform http://www.ecdl.ro/articol/certificari-ecdl_5.html

ECDL START

Este o certificare a competențelor digitale care se constituie din patru module separate ce acoperă competențele și ariile de cunoaștere IT cheie:

Utilizarea computerului – cunoștințe esențiale și competențe referitoare la utilizarea computerelor și a altor dispozitive.

Instrumente online – cunoștințe și competențe care stau la baza utilizarii Internetului pentru a identifica și a obține informații, pentru a participa la activități online și pentru a comunica eficient.

Editare de text – competențe cu privire la lucrul cu textul prin intermediul unei aplicații de procesare text.

Calcul tabelar – competențe referitoare la lucrul într-o aplicație de foi de calcul.

Aceste arii de cunoștințe și competențe individuale formează împreună setul de competențe și cunoștințe determinante pentru toata lumea, motiv pentru care sunt considerate esențiale.

Pe lânga faptul că se constituie ca domenii cheie de certificare de sine stătătoare, aceste patru module conțin concepte și competențe importante care pot sta la baza competențelor din mai multe domenii de activitate specializate.

Permisul ECDL START se obține în urma promovării celor 4 module Start.

ECDL STANDARD

Este certificarea căreia îi corespund 7 module și care se constituie din cele patru module ale profilului ECDL START plus trei module adiționale, la alegere, astfel încât să se dezvolte și să se certifice competența digitală a candidatului. Pentru a menține standardul global stabilit, acest tip de certificare păstrează structura de 7 module însă, în același timp, permite candidaților să aleagă modulele ce reflectă cel mai bine propriile nevoi.

Un alt nou modul a fost introdus: IT Security, care alături de Prezentari, Baze de date, Web Editing, Image Editing și 2D CAD constituie modulele ECDL STANDARD.

Permisul ECDL STANDARD se obține după promovarea celor 4 module Start obligatorii și a 3 module Standard la alegere.

ECDL AVANSAT

Oferă cunoștințele necesare certificării la un nivel superior în utilizarea unor aplicații specifice, fiind dezvoltat pe 4 module: Editare de text Avansat, Calcul tabelar Avansat, Baze de date Avansat și Prezentări Avansat.

O certificare separată, ECDL EXPERT se obține prin promovarea oricăror 3 module ECDL Avansat.

În cadrul noii structuri a programului ECDL, modulele ECDL Avansat sunt considerate module de certificare de sine stătătoare, care pot fi oferite individual astfel încât să contribuie la profilul ECDL al candidatului.

Câte un permis ECDL AVANSAT se obtine dupa promovarea fiecarui modul ECDL Avansat.

ECDL PROFIL

Profilul ECDL al candidatului începe să se creeze încă de la promovarea cu succes a unui singur modul ECDL. Fiecare modul ECDL poate fi combinat cu alte module astfel încât să satisfacă cerinţele personale sau profesionale ale candidatului.
Profilul  ECDL nu expiră şi poate fi dezvoltat continuu pe întreg parcursul vieţii, în baza seriei de înscriere generală unică care nu are limită de valabilitate în timp. Un candidat care se înscrie în procesul de certificare ECDL prin achizitionarea unei serii unice de înscriere, va obține toate certificările care îi sunt necesare pe parcursul vieții în baza acestei serii unice emise o singură dată.

Beneficiile ECDL PROFIL:

- Dă posibilitatea de a propune clienților din mediul privat un model de certificare adaptat sau la solicitarea acestora, bazat pe cerințele de aptitudini IT specifice propriei organizații.

- Pe termen lung, va schimba modul în care standardul ECDL este perceput acum, dintr-un eveniment unic de certificare către ECDL PROFIL, care trebuie construit și menținut cu o abordare pe întreg parcursul vietii.

ECDL PROFIL DIDACTIC

Se adresează cadrelor didactice care, deţinând acest permis,  doresc să beneficieze de oportunitatea obţinerii unui număr de credite profesionale transferabile. Permisul ECDL PROFIL DIDACTIC se obţine în urma promovării a 6 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar, Baze de date, Prezentări.

Certificări ECDL - Profilul ECDL  pentru BAC
Conform OUG nr. 97/2009, examenul de Bacalaureat include o probă de competențe digitale care se poate echivala cu Permisul ECDL.

Certificările ECDL PROFIL START BACși ECDL PROFIL BACse adresează elevilor care doresc să beneficieze de această oportunitate.

Au fost realizate toate demersurile necesare privind echivalarea probei de competențe digitale din cadrul examenului de Bacalaureat cu Permisul ECDL PROFIL START BAC și ECDL PROFIL BAC începând cu anul școlar 2013 - 2014.

Permisul ECDL PROFIL START BAC se obţine în urma promovării a 4 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar.

Permisul ECDL PROFIL BAC se obţine în urma promovării a 6 module fixe obligatorii: Utilizarea computerului, Instrumente online, Editare de text, Calcul tabelar, Baze de date, Prezentări.

Cum se echivalează proba de Competenţe digitale la Bacalaureat

Nivelul de competenţă digitală pe diploma de Bacalaureat va fi:
“utilizator avansat”, pentru candidaţii care au obţinut Permisul ECDL PROFIL START BAC*
“utilizator experimentat”, pentru candidaţii care au obţinut Permisul ECDL PROFIL BAC*


Programele analitice ECDL aferente fiecărui tip de certificare ECDL sunt disponibile pe www.ecdl.ro.


Înscrierea
Vă puteţi înscrie în programul ECDL în orice moment pe www.ecdl.ro prin completarea Formularului de înregistrare şi achiziţionând apoi o Serie unică de înscriere ECDL în cadrul centrului nostru de testare.

Durata obținerii certificării
Perioada de obținere a unei certificări ECDL depinde de tipul de certificare ales, de nivelul de competenţă al fiecărui candidat şi de nevoia de a urma sau nu cursuri în vederea susţinerii acestor examene.

Candidații nu au obligația de a urma un curs de pregătire înainte de a se înscrie în programul de certificare ECDL și de a susține examenele.

Certificarea ECDL
După promovarea tuturor examenelor aferente tipului de certificare ECDL ales, candidatul solicită Permisul ECDL corespunzător către centrul de testare ECDL unde a finalizat examenele. Permisul ECDL este valabil pe o perioadă nedeterminată.

Autenticitatea unui Permis ECDL se poate verifica contactând direct ECDL ROMANIA la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Alegeţi certificarea ECDL de care aveţi nevoie și intraţi în programul internațional de certificare a competențelor digitale!

Contact: prof. Alexandra Crăciun - coordonator centru / examinator

                prof. Laura Nițulescu - examinator