Acest site utilizeaza cookie pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare si a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "Sunt de acord" accepţi utilizarea modulelor cookie.Absolvenți celebri

Absolvenți celebri

Stamp_of_Moldova_md389.jpg

 

Dumitru Dorin Prunariu este, probabil, cel mai celebru absolvent al liceului nostru.


La 14 mai 1981 a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic.
A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile 20 de ore şi 42 de minute.

Este de profesie inginer aeronautic.

A fost preşedinte al Agentiei Spaţiale Române şi în prezent are gradul de general maior în rezervă.

Începuturi

Născut la Braşov, la 27 septembrie 1952, Dumitru Prunariu a absolvit Liceul de Matematică-Fizică din oraşul natal în anul 1971.

Tatăl său era de profesie inginer, pasiunea lui Prunariu pentru zbor manifestându-se încă din copilărie.
A urmat cercul de aeromodelism de la Casa Pionerilor din Braşov, unde făcea ceea ce îi plăcea, inventa modele de planoare şi avioane.
De-a lungul timpului a reuşit să aibă mari realizări: a dobândit premiul republican la Concursul de creaţii tehnice „Minitehnicus”, a avut şansa să-l cunoască pe marele savant şi constructor de avioane Henri Coandă, a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţiala din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Lucrează apoi ca inginer stagiar la întreprinderea de Construcţii Aeronautice (IAR) din Ghimbav, judeţul Braşov, între anii 1976-1977.

Încorporat în armată, Dumitru Prunariu finalizează, în anul 1977, cursurile Şcolii de ofiţeri de aviaţie “Traian Vuia” de la Mediaş, cu gradul de locotenent major. În acelaşi an se căsătoreşte cu Crina Rodica Prunariu, cu care a fost coleg de facultate, actualmente director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
În septembrie 1977 au început să se facă selecţionări pentru programul de zboruri cosmice Intercosmos, iniţiat de către URSS şi adresat ţărilor aliate din blocul comunist.


Selecţia pentru zborul în cosmos

În timpul studiilor la Şcoala de ofiţeri, în septembrie 1977, colonelul Stahie a intrat la curs şi i-a anunţat pe studenţi că se fac selecţionări pentru programul Intercosmos. 18 dintre ei au acceptat.
După efectuarea testelor medicale Bucureşti, toţi 18 au fost respinşi. Motivul respingerii lui Prunariu a fost faptul că luase prea mult în greutate şi i se depistase o problemă la inimă. Însă la o lună după refuz, a fost contactat pentru a fi anunţat că specialiştii greşiseră, iar electrocardiograma lui era în regulă.
Astfel în cursa pentru selecţionarea primului cosmonaut român au mai rămas doar 17 candidaţi, dintre care la Bucureşti au suportat trierea dură doar cinci. Doi dintre cei cinci au renunţat până la urmă.
La data de 1 martie, Dumitru Prunariu a fost selecţionat ca membru al grupului de pregătire a cosmonauţilor din cadrul Misiunii Spaţiale Româno-Sovietice Intercosmos.

În cele din urmă, la selecţia finală aveau să fie aleşi Prunariu şi Dediu. Cei doi cosmonauţi şi-au început antrenamentul pentru marea provocare cosmică, în România, aceasta efectuându-se pe durata unui an de zile.

Cei doi cosmonauţi şi-au început antrenamentul pentru marea provocare cosmică, în România, aceasta efectuându-se pe durata unui an de zile.

La 13 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod formal ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic.


Amintiri din spaţiu

Dumitru_Prunariu-660x330.jpgNava avea la bord echipajul mixt româno-sovietic format din locotenent major pilot ing. Dumitru-Dorin Prunariu şi colonel cosmonaut Leonid Ivanovici Popov. Prunariu a devenit primul român din istorie care a zburat în spaţiu. Zborul avea să dureze aproape 8 zile, între 14 mai-22 mai 1981

Decolarea a decurs fără probleme. După înscrierea pe orbita circumterestră şi verificarea parametrilor tehnici, cei doi cosmonauţi au intrat în sacii de dormit şi au dormit 20 de ore. S-au trezit a doua zi la ora 11, şi după ce au mâncat, au început manevrele de cuplare cu staţia orbitală Saliut-6, aflată la 50 km deasupra. În momentul cuplării, Soiuz-40 avea o viteză de 0,3 m/s. "Îi auzim foarte bine pe vecini, echipajul Kovalionok şi Savinîh, care se află în cosmos din luna martie“.

Pentru o săptămână au lucrat împreună, realizând 22 de experimente ştiinţifice, printre care cele denumite „Capilar”, „Biodoza”, „Astro” sau „Nanobalanţa”, cel mai important fiind cel legat de studiul câmpului magnetic al Pământului. Marea majoritate a experimentelor efectuate au fost de concepţie românească, iar aparatura realizată în România pentru acest scop s-a remarcat printr-un grad înalt de miniaturizare, fiabilitate şi consum redus de energie, funcţionând ireproşabil.

Soiuz_40.jpgTrecea de la noapte la zi de 16 ori în 24 de ore. Şi tot de atâtea ori se produceau variaţii de temperatură de 300 grade Celsius. Se îmbrăca în minimum 7 minute cu costumul greu de 13 kilograme. A înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând 5.270.000 km, cu viteza de 28.500 km/oră, în 7 zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de secunde.

Dumitru Prunariu a avut dureri de coloană în regiunea lombară pe tot parcursul celor opt zile în Cosmos. "Mă trezeam aproape regulat pe la 5 - 5,30 dimineaţa de durere şi simţeam nevoia imediată de a mă mişca. În timpul liber, o oră şi jumătate pe zi, mă uitam la desene animate, scheciuri şi muzică. Televiziunea română îmi făcuse nişte benzi. Apoi udam ceapa verde, "plantată“ în cârpe umede. Când voiam să mă relaxez, mergeam la "plajă“, adică priveam cosmosul prin hubloul navei".

Programul de cercetare fiind încheiat, a avut loc revenirea din spaţiul cosmic în data de vineri, 22 mai 1981, la ora 16,56, ora României.


După zbor

La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 104-lea cosmonaut al lumii; de atunci numărul cosmonauţilor a crescut la peste 400. Acest zbor de importanţă epocală pentru România a situat-o în clubul select al ţărilor participante direct la explorarea Universului şi totodată atestă tradiţia contribuţiilor marilor înaintaşi români la zborul omului printre stele.


Realizări

Din anul 1981 şi până în anul 1998 a fost, cu o pauză de aproape doi ani, inspectorul-şef pentru activităţi aerospaţiale în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare şi apoi al Statului Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene.

Din data de 25 octombrie 2000, prin Decretul nr. 422 al Preşedintelui României, Emil Constantinescu, comandorul Dumitru Prunariu a fost înaintat la gradul de general de flotilă aeriană (general cu o stea şi decorat pentru activitatea profesională cu Ordinul Naţional “Steaua României”grad de Mare Ofiţer. Ulterior, prin Decretul nr. 680 din 24 octombrie 2003, a fost avansat la gradul de general-maior de aviaţie (general cu două stele).

După numeroase disctincţii si premii primite de către statul roman, pe data de 7 februarie 2007, preşedintele Traian Băsescu semnat decretul de trecere în rezervă cu gradul de general-maior a lui Dumitru Prunariu.