Acest site utilizeaza cookie pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare si a se integra cu reţele de socializare. Prin click pe butonul "Sunt de acord" accepţi utilizarea modulelor cookie.



În data de 17.05.2021, elevii și profesorii colegiului au sărbătorit alături de dl. general-locotenent în rezervă Dumitru Dorin Prunariu împlinirea a 40 de ani de la zborul spațial al primului și singurului român, respectiv al celui de-al 103-lea cosmonaut în spațiu.

40 Prunariu 2

Cuvântul zilei a fost EMOȚIE. Nu în fiecare zi ne este dat să întâlnim un brașovean care, la numai 29 de ani, a dus numele României ”dincolo de stele”.

40 Prunariu 6Ofițer în cadrul Forțelor aeriene române, dl. Prunariu și-a dedicat întreaga activitate cercetării spațiului cosmic și securității acestuia, devenind membru de onoare al Academiei Române, al Academiei Internaţionale de Astronautică (IAA), al Academiei Americano-Române de Arte şi Ştiinţe, precum și al Academiei Europene de Știinte și Arte, președinte al Agenției spațiale europene, președinte al Grupului Global de Experți pentru Activități Lunare Durabile, vicepreședinte al Grupului de lucru al COPUOS pentru elaborarea strategiei „Agenda spațială 2030”, membru observator al COPUOS, care promovează explorarea viitoare a Lunii.

Cu această ocazie, acesta a povestit în fața numeroasei asistențe (elevi și profesori ai colegiului, domnului inspector școlar general prof. Ovidiu Florin Tripșa și doamnei inspector prof. Cornelia Iliescu, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Brașov) despre istoria zborului său, de la selecție până la întoarcerea pe pământ cât și despre realizările domniei sale de la începutul carierei până în prezent.

 

40 Prunariu 8

În partea a doua a întâlnirii, elevii clasei a V-a au participat la concursul coordonat de dna prof. Mariana Bulbuc: Prunariu printre stele”, aflat la cea de-a zecea ediție, ocazie cu care domnul Dumitru Prunariu a înmânat premiile participanților.

La finalul concursului, elevii curioși și emoționați în același timp au adresat domnului Dumitru Prunariu o serie de întrebări despre istoria zborului în spațiu. Domnul Prunariu le-a răspuns tuturor cu răbdarea și amabilitatea care-l caracterizează.

 

Pentru a marca această aniversare, în sala festivă a colegiului a fost inaugurată o expoziție permanentă cu fotografii din arhiva personală a cosmonautului român, care a și semnat unul din tablourile care-l înfățișează.

40 Prunariu 4 40 Prunariu 5

 

Emoția a fost amplificată de faptul că eroul acestui eveniment, dl general-locotenent în rezervă Dumitru Prunariu, este absolventul Liceului de cultură generală Nr. 4, promoția 1967-1971, în prezent Colegiul Național de Informatică ”Gr. Moisil” Brașov.

40 Prunariu 1